Glasvezel Westerkwartier

Snel internet voor iedereen

Over Breedband Westerkwartier

Breedband Westerkwartier is een burgerinitiatief dat zich sinds 2014 inzet om mensen uit het Westerkwartier bij elkaar te brengen om zelf via een coöperatief model een glasvezelnetwerk in het buitengebied aan te gaan laten leggen.

De eerste periode is gezocht naar een haalbare aanpak. Daarna heeft de regeling van de provincie voor enige stagnatie gezorgd. Nadat de provincie de aanleg van een glasvezelnetwerk aan een andere partij heeft gegund, hebben we nagedacht hoe verder. Initiatieven in o.a. Drenthe, maar ook elders in het land hebben ons ervan overtuigd dat de coöperatieve aanpak in haar pure vorm mogelijk is en op termijn financieel voor alle leden het gunstigst is.

Om dit project te realiseren wordt het Westerkwartier opgedeeld in vier regio’s met ieder hun eigen coöperatie. Dit worden Westerkwartier Zuid West U.A., Westerkwartier Zuid Oost U.A., Westerkwartier Noord West U.A. en Westerkwartier Noord Oost U.A..

 

 Afbeelding1

           o  Uitvoering exploitatie                                   o  Inkoopvolume

           o  Expertise regio gebundeld                          o  Ontwikkeling eigen diensten

           o  Efficient                                                       o  Openheid garantie

           o  Doelmatig                                            

Deze vier coöperaties zijn vervolgens de enige leden van de onderliggende dochtercoöperatie Breedband Westerkwartier. Breedband Westerkwartier legt voor de vier coöperaties het netwerk aan en zorgt voor onderhoud en de administratie. Het bestuur van Breedband Westerkwartier bestaat uit een voorzitter en de voorzitters van de 4 lokale coöperaties. De Stichting Breedband Westerkwartier wordt omgevormd tot de ondersteunende Coöperatie Breedband Westerkwartier.

De primaire sociaal maatschappelijke doelstelling van dit projectplan is:  Het veilig stellen van de leefbaarheid van het totale buitengebied!
De coöperaties hebben daarbij geen winstoogmerk maar dienen slechts de totale leefbaarheid van het volledige buitengebied!
Om die leefbaarheidsdoelstellingen te ondersteunen biedt het glasvezelnetwerk een kwalitatieve en betaalbare breedband-voorziening voor alle inwoners van die buitengebieden!

Glasvezel is echter (wettelijk) geen nutsvoorziening. De gemeenten investeren daarom niet zelf in de aanleg ervan. De provincie Groningen heeft in 2017 een regeling in het leven geroepen waar partijen zich op in hebben kunnen schrijven. Breedband Westerkwartier heeft samen met een aantal andere initiatieven ook ingeschreven. De provincie Groningen heeft een andere partij dit project gegund.

Daarom leggen wij ons netwerk – gesteund door de leden van de coöperaties – op eigen kracht aan met een financiering van de bank. Door de lage rentestand en een iets hogere eigen bijdrage van de leden in het kapitaal van de coöperatie is dit mogelijk.

Wij krijgen van alle gemeenten in het Westerkwartier de volle medewerking en deze vinden het zeer positief dat inwoners zelf het probleem aanpakken door zelf het initiatief te nemen voor de aanleg van een goed betaalbaar glasvezel netwerk door middel van een coöperatieve aanpak.

 

Extra informatie

 

Bestuur SBW

Jan Hut (Visvliet)                                 Voorzitter

Piet van Til  (Marum)                          Secretaris

Wierd de Bruin (Zevenhuizen)           Penningmeester

René de Vink (Opende)                      Bestuurslid

Jan Vleeming (Lucaswolde)               Bestuurslid

Margreet Homan (De Wilp)                Communicatie

 

 

Contactgegevens:

Postadres:  Stichting Breedband Westerkwartier, Haarsterweg 14, 9363VD Marum

E-mail:       Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Fiberflits 10

Nieuwsbrief Fiberflits 9

Nieuwsbrief Fiberflits 8

Nieuwsbrief Fiberflits 7

Nieuwsbrief Fiberflits 6

Nieuwsbrief Fiberflits 5

Nieuwsbrief Fiberflits 4

Nieuwsbrief Fiberflits 3

Nieuwsbrief Fiberflits 2

Nieuwsbrief Fiberflits1

Meld je hier aan voor de nieuwsbrief